Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Китайският

...
Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Китайският
Коментари Харесай

Руслан Трад: Както Китай не признава суверенитета на Тайван, така...

Руслан Трад, публицист, Фейсбук. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Китайският президент Си Дзинпин дойде в Унгария за третата и последна спирка от европейската си обиколка. Той стартира пътуването си във Франция и, преди да се насочи към Будапеща, където ще остане до на следващия ден.

Това е първото посещаване на китайския водач в Източна Европа след пътуването до Чешката република през 2016 година и показва решимостта на Си да сътвори групата 16+1 - китайска дипломатическа самодейност с някогашните социалистически европейски страни, които влагат в самодейността на Пекин " Един пояс, веднъж " (BRI). И Сърбия, и Унгария са членове на BRI.

" Има хиляди неща, които можем и би трябвало да научим от нашите китайски другари ", съобщи сръбският президент Александър Вучич пред медии, като назова двустранните връзки " желязно другарство ".

 

Пекин е най-големият задграничен вложител в Белград. Сръбското министерство на инфраструктурата и енергетиката заяви, че тази година китайското финансиране е достигнало близо 20 милиарда $, а през вчерашния ден двете страни оповестиха ново съглашение за свободна търговия. Сделката, която ще стартира да работи през юли, има за цел да анулира митата за съвсем 95% от износа на Сърбия за Китай в границите на идващите пет до 10 години.

Унгария също се гордее със мощните си стопански връзки с Китай. Само през 2023 година Будапеща е получила 11,5 милиарда $ от китайски фондове, огромна част от които са свързани с електрически транспортни средства. Докато Европейският съюз предизвестява против доминирането на Китай в сериозния бранш, Унгария се опира на китайската поддръжка. През декември предходната година китайският авто производител BYD разгласи, че ще построи цех за сглобяване в Унгария, с което означи първото си дружество за произвеждане на електрически автомобили в Европа. Унгарският министър-председател Виктор Орбан се надява по време на визитата на Си тази седмица да разгласи още благоприятни условия за вложения с Great Wall Motor, друга китайска компания за електрически транспортни средства.

Нито Сърбия, нито Унгария възнамеряват да упоменат нарушаванията на човешките права в Китай, нито поддръжката на Пекин за Русия. И двете европейски страни са ръководени от властническо настроени политици, чиито възгледи значително съответстват с антизападното мислене на Китай. Унгария би трябвало да поддържа своята " политика на неприкритост " в миг, когато " нашият най-естествен пазар за продажби [Западна Европа] е болен ", по думите на Орбан. Унгария и Сърбия нееднократно са подлагали на критика западната поддръжка за Украйна във войната ѝ против Русия; Белград се опълчва на налагането на наказания на Москва; а Будапеща наложи несъгласие на глобите на Европейски Съюз против Китай по въпросите на Синцзян, Хонконг и Тайван.

Териториалните искания също сближават Пекин с някои страни от Източна Европа. Както Китай не признава суверенитета на Тайван, по този начин и Сърбия не признава независимостта на Косово. На собствен ред Китай поддържа претенциите на Сърбия върху някогашната територия, а Вучич е съобщи изрично: " Тайван е Китай - точка ".

Посещението на Си Дзинпин пристигна директно, откакто Народното събрание на Сърбия утвърди нов кабинет, в който влизат двама министри, на които Съединени американски щати постановиха наказания.

Александър Вулин, глобен от Съединени американски щати за трафик на опиати и корист с социална служба за подкрепяне на действия на Руската федерация на Балканите, е заместител на министър-председателя Милош Вучевич. Той беше министър на защитата и началник на разузнаването в предходната администрация, до момента в който не подаде оставка през ноември, когато бяха наложени глобите. Всички, които сме се занимавали и се занимаваме с съветски осведомителни интервенции познаваме името на Вулин доста добре.

Ненад Попович, който също е под наказания на Съединени американски щати поради корупция и връзки с Москва, е министър без портфейл. Бившият дипломат на Сърбия в Съединени американски щати Марко Джурич заема поста външен министър, а Таня Мишчевич става министър по въпросите на интеграцията в Европейски Съюз. Бившият външен министър Ивица Дачич е новият министър на вътрешните работи, както и вицепремиер, а Синиша Мали остана на поста си като министър на финансите. Поставянето на Джурич като външен министър се смята за жест към Вашингтон.

Резултатите от изборите в Северна Македония също ще обслужат добре ползите на Китай и Сърбия.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР